Det Hvide Lam

Det Hvide Lam på Kultorvet i Indre By er noget så sjældent som et ægte, gammeldags værtshus med platter på væggene, kolde fadøl fra hanen og live jazzmusik seks dage om ugen. Du skal langt væk fra Kultorvet for at finde en bedre værtshusstemning og en sjovere blanding af stamgæster end på Lammet, men sørg for at komme tidligt, for åbningstiderne er ikke for natteravnene.


Kun et par hundrede meters gågang fra Nørreport finder du Det Hvide Lam, der som en af de eneste beværtninger i Indre By har bevaret noget af den autenticitet som kendtegnede værtshusene i gamle dage. Stedet blev grundlagt i 1807, og er dermed et af Københavns ældste værtshuse, og det virker næsten som om, at stamgæsterne og indretningen er fra samme årstal - dog uden at det gør det fjerneste.

Der er ikke meget plads på det lille værtshus, men efter billardbordet i midten af stuen blev fjernet, er der nu alligevel en del siddepladser til det publikum, der ofte kommer for at høre den festlige jazz der bliver spillet live seks aftener om ugen. Du skal ikke komme for at høre perfektionistisk spil eller følsomme soloværker - det er livlig festmusik der skaber en god stemning om som du kan danse til, hvis du altså kan finde plads i det lille lokale.

Pga. beliggenheden kommer der som regel en del unge mennesker, heraf en del der prøver at surfe med på en bølge af retrokærlighed til klassiske værtshuse og for den sags skyld jazzmusik. Stamgæsterne, som der er mange af, er dog primært et godt stykke oppe i alderen, og hvis man opfører sig ordentligt og sørger for at nyde musikken og stemningen, så er de nogle af de flinkeste bargæster du kan forestille dig.

Der er kun to ting at sige om Det Hvide Lam, som ikke er synderlig positive. Den første er priserne i baren, der går noget udover det normale værtshusniveau. En fadøl kan godt koste dig 45 kr., og på trods af den gode stemning, er det lidt i overkanten. Den officielle forklaring er en dyr husleje pga. den centrale placering, men når andre konkurrerende steder kan gøre det en del billigere, så virker det noget ubegrundet. Den anden er åbningstiderne, der ikke helt følger med resten af Indre By. Du bør derfor sørge for at komme ud ad døren inden klokken bliver for mange, for omkring midnat slutter jazzen, og kort tid efter lukker Lammet på de fleste aftener. Med mindre du arbejder på at opbygge en solid dagsbrandert er stedet altså ikke beregnet til langvarige ophold, men det giver af og til også sig selv med barpriserne in mente.

Toiletfaciliteterne er udmærkede når man tager stedets størrelse i betragtning, og så er der desuden mulighed for at låne bærer og terninger til en omgang snyd, hvis man skulle have lyst til det. Garderobe, entré og andre fancy foranstaltninger kan du godt glemme alt om her.

Åbningstider
Mandag: 10.00 - 24.00.
Tirsdag: 10.00 - 01.00.
Onsdag: 10.00 - 01.00.
Torsdag: 10.00 - 02.00.
Fredag: 10.00 - 02.00.
Lørdag: 10.00 - 02.00.
Søndag: 12.00 - 01.00.

Yderligere kontakt til Det Hvide Lam på telefon 33 32 07 38.